ERNÆRING
Yt bedre med sportsdrikk
Under en treningsøkt eller konkurranse mister man mye væske gjennom svette. Dehydrering reduserer prestasjon betraktelig og det er der viktig å erstatte dette væsketapet under og etter en økt. Når man trener hardt og/eller lenge, trenger også kroppen påfyll av energi i form av karbohydrater. Sportsdrikk vil hjelpe deg med begge deler; både å opprettholde væskebalansen og gi tilførsel av næring. Det kan derfor være svært nyttig å benytte seg av sportsdrikk for å optimalisere både prestasjon og restitusjon. I denne artikkelen får du vite alt du trenger om sportsdrikk relatert til trening og konkurranse.
Hva er sportsdrikk?
Sportsdrikk er en form for sportsernæring som inneholder både væske, karbohydrater og elektrolytter. Produktet er laget for å hjelpe deg med å opprettholde væskebalansen, og samtidig sørge for at du får i deg karbohydrater som musklene trenger under langvarige/intensive økter. Med andre ord sørger sportsdrikk for at kroppen får i seg alt som er nødvendig under en økt, og bidrar på den måten til å optimalisere treningen din.
Hvorfor benytte seg av sportsdrikk i forbindelse med trening eller konkurranse? Her er seks gode grunner:
1. Inntak av karbohydrat opprettholder prestasjonen
På økter som varer i underkant av en time vil det som regel være tilstrekkelig å kun innta vann underveis, gitt at man får i seg gode måltider før og etter treningen. Skal man derimot trene eller konkurrere i over 60 min, er det anbefalt å få i seg både væske og karbohydrater for å kunne opprettholde prestasjonen og intensiteten. Den generelle anbefalingen er da å innta 30-60 gram karbohydrater i timen på moderate økter, og opp mot 90 gram karbohydrater i timen på svært langvarige/intensive økter. Ved å drikke sportsdrikk jevnt gjennom hele økten fyller man på med karbohydrater kontinuerlig, noe som bidrar til at energinivået holdes oppe.
Det varierer hvor mye karbohydrater de ulike sportsdrikkene på markedet inneholder, noe som påvirker hvor mye man må drikke for å få i seg en gitt mengde karbohydrater. Eksempel på sportsdrikker som inneholder mye karbohydrater er blant annet Maurten Drink Mix 320 og SIS Beta Fuel 80, som inneholder hele 80 gram karbohydrater på 5-6 dl væske.
2. Praktisk metode å innta karbohydrater på
Når man skal innta karbohydrater underveis i en økt, er sportsdrikk i mange tilfeller det enkleste og mest praktiske å bruke. Mange synes det kan være en utfordring å spise noe samtidig som man trener, og foretrekker å drikke karbohydratene man trenger. Mange opplever også mindre mageproblemer med sportsdrikk i forhold til andre ernæringsprodukter, men dette er naturligvis induviduelt.
3. Perfekt å kombinere med andre karbohydratkilder
På noen økter eller konkurranser kan det være vanskelig å få i seg nok mengde karbohydrater kun via sportsdrikk. Det vil da være hensiktsmessig å kombinere flere karbohydratkilder for å sikre et optimalt karbohydratinntak. Energibarer, energigels og energigummi er former for sportsernæring som fungerer utmerket i kombinasjon med sportsdrikk. I forkant av trening/konkurranse er det lurt å forberede en fuelplan for å sikre at man har med seg nok energipåfyll i forhold til varigheten og intensiteten på økten man skal ha. Se på hvor mye karbohydrater produktene inneholder, og sørg for at du inntar tilstrekkelig karbohydrater hver time.
4. Kan bidra til et høyere væskeinntak
Avhengig av blant annet temperatur i omgivelsene og intensitet på økten er det anbefalt å innta mellom 0,5 –1 liter væske i timen. Det er viktig å drikke regelmessig og ofte, og helst før man kjenner at man er tørst. Å innta drikke med smak kan bidra til at man får i seg mer væske sammenlignet med når man kun drikker vann. Sportsdrikk kan derfor gjøre det enklere å få i seg nødvendig mengde væske under økten. Sportsdrikk kommer i svært mange ulike smaker, så her må man prøve seg fram for å finne en favoritt. Kanskje du finner din favorittsmak her?
5. Tilførsel av elektrolytter (salter)
Når man benytter seg av sportsdrikk er man ikke bare sikker på at man får i seg væske og karbohydrater under økten, men også elektrolytter som kroppen taper gjennom svette. Å drikke væske som inneholder elektrolytter vil opprettholde væskebalansen i kroppen mer effektivt enn dersom man kun inntar vann. Det er fordi væskeopptaket fra tarmen blir mer effektivt, og fordi elektrolyttene hjelper kroppen med å holde på væsken. Å holde kroppen i væskebalanse er ikke bare viktig for å unngå dehydrering og dermed redusert prestasjonsevne, det gir også mindre risiko for kramper. Dersom man trener i varmen vil behovet for elektrolytter være enda større fordi man svetter mer.
6. Fungerer også ypperlig som restitusjonsdrikk
Etter en treningsøkt eller konkurranse starter restitusjonsprosessen, og da trenger kroppen både næringsstoffer og væske for å bygge seg opp igjen slik at den er klar for neste økt. Drikke med elektrolytter erstatter væsketapet mer effektivt enn kun vann, og bidrar til at man kommer i væskebalanse raskere. Det er også viktig å få i seg karbohydrater rett etter økten for å fylle opp igjen glykogenlagrene. Siden sportsdrikk inneholder både væske, karbohydrater og elektrolytter fungerer det utmerket som restitusjonsdrikk etter trening/konkurranse. Man kan bruke samme sportsdrikk som man benytter seg av under selve økten, men det finnes også sportsdrikker med en mer optimalisert sammensetning i forhold til restitusjonsprosessen. SIS Rego Rapid Recover eller Purepower recovery/Pure Power protein inneholder både karbohydrater, elektrolytter og protein – alt kroppen trenger etter en hard økt.
Ulike former for sportsdrikk:
Ferdigblandet, porsjonspakker eller store pakker
Man kan kjøpe ferdigblandede sportsdrikker i butikken, men det vanligste (og uten tvil det billigste) er å kjøpe sportsdrikk i pulverform eller tablettform som man selv blander ut med vann i en flaske.
Man kan kjøpe praktiske porsjonspakker med sportsdrikkepulver fra blant annet Tailwind Endurance, SIS Beta Fuel og Maurten Drink Mix. Slike porsjonspakker er lett å bruke, og gjør det enkelt å ha kontroll på karbohydratmengden man får i seg. De er også svært praktiske å ha med seg, for eksempel viss man skal reise bort for å konkurrere eller være med på treningsleir. Man kan også kjøpe sportsdrikkpulver i større pakker; f.eks HIGH5 energy drink som inneholder blant annet hele 2,2 kg pulver i hver boks.
Sportsdrikk i tablettform
Sportsdrikk i tablettform har også blitt svært populært de siste årene, men her bør man merke seg at de fleste produktene ikke inneholder store mengder karbohydrater. Tablettene inneholder hovedsakelig mineraler og elektrolytter, og skal bidra med å erstatte væske og salter man mister gjennom svette. Tablettene kan gjerne benyttes både før, under og etter en treningsøkt for å sikre god væskebalanse. Siden de ikke er en god karbohydratkilde, bør man bruke andre karbohydratkilder i tillegg dersom man benytter tabletter framfor sportsdrikkpulver under en økt. Tablettene løser seg opp i vann og kommer i utallige varianter og smaker.
Sportsdrikk med koffein
Å innta koffein før/underveis i en økt kan gi en oppkvikkende følelse, og forskning viser at det også kan ha en positiv effekt på prestasjonen. Det passer som regel dårlig å ta seg en kaffekopp midt i en økt eller konkurranse, derfor finnes det flere sportsdrikker som også inneholder koffein. Veloforte Passo Sportsdrikk pulver og Veloforte Attivo Sportsdrikk pulver inneholder naturlig koffein fra guana, noe som gir en jevn stigning av koffein i blodet. Den populære Maurten Drink Mix 320 har også en variant med koffein: Maurten Drink Mix 320 CAF som inneholder hele 100 mg koffein.
Pass på tennene!
Når man trener får man mindre spytt i munnen, noe som fører til at tennene har mindre beskyttelse mot syreangrep. Sportsdrikk inneholder syre på samme måte som brus og energidrikk, og gir dermed risiko for utvikling av syreskader på tennene. Det inneholder også karbohydrater (sukkerarter), og et høyt og frekvent inntak av sukker vil gi risiko for hull i tennene. Et godt tips er å alltid ta en slurk med vann etter man har drukket sportsdrikk, da får man skylt bort både syren og sukkeret fra tennene. Og selfølgelig huske å pusse tenner to ganger om dagen, selv om man er sliten etter harde treningsøkter!
Test deg selv:
Vil du vite mer om ernæring? Kanskje du også vil like:
- Artikkel: Alt man trenger å vite om energigel
- Artikkel: Lag din egen ernæringsplan
Kilder:
- Olympiatoppen. (u.å.). 10. Fakta om væskebalanse og prestasjon. Hentet fra https://olympiatoppen.no/fagomrader/idrettspsernaering/faktaark/fakta-om-vaskebalanse-og-prestasjon/
- Olympiatoppen. (u.å.). 3. Fakta om mat og drikke under trening. Hentet fra https://olympiatoppen.no/fagomrader/idrettspsernaering/faktaark/fakta-om-mat-og-drikke-under-trening/
- Olympiatoppen. (u.å.). 4. Fakta om mat og drikke etter trening. Hentet fra https://olympiatoppen.no/fagomrader/idrettspsernaering/faktaark/fakta-om-mat-og-drikke-etter-trening/
- Jeukendrup, A. (u.å.). A step towards personalized sports nutrition: carbohydrate intake during exercise.
- Miller, K. C., et al. (2022). An Evidence-Based Review of the Pathophysiology, Treatment, and Prevention of Exercise-Associated Muscle Cramps. Journal of Athletic Training, 57(1),